Smartlog v3 » Hjernevasken » Til karneval i byretten
Opret egen blog | Næste blog »

Hjernevasken

Skamløs propaganda til de små hjem

Til karneval i byretten

15. May 2008 06:39, Regicollis

 Regeringen er nu nået frem til sin konklusion: dommere må ikke bære religiøse eller politiske symboler, hvilket er kodesprog for tørklæder. Det overrasker næppe nogen - måske på nær dem, der forventede at regeringen ville vente indtil dets eget udvalg, der skulle undersøge hvordan man i andre lande løser dette ikke-problem, er blevet færdig med arbejdet.

Dommerforeningen er selvsagt træt af at regeringen vil gå ind og lave detailstyring på området. De sidder for tiden og prøver at få en domstolsreform til at fungere i praksis, og har ikke brug for at skulle spilde tid på at afgøre hvad der er et religiøst eller politisk symbol eller ej.

Regeringen har imidlertid sneget en anden tåbelighed ind i den planlagte ændring af retsplejeloven. Indtil nu har dommerne i landsretterne og højesteret båret kapper, mens byretsdommerne har været fri for den slags mundering. For under et halvt år stemte byretsdommerne om hvorvidt de skulle have kapper ligesom deres kolleger i de højere domstole. Resultatet af afstemningen var et klart flertal imod. Nu vil Lene Espersen imidlertid i al sin justitsministerielle visdom dekretere at også byretsdommere skal gå rundt i sorte lagner.

Argumentet for kapperne er at det skal give mere respekt om byretterne. Det står imidlertid uklart helt præcist hvordan man som part i en sag skulle få mere respekt for retten af at dommeren ligner en mellemting mellem et karneval og en Wagner-opera.

En af de gode ting ved de danske byretter har indtil nu været den meget uformelle stemning, der har præget retsmøderne. Der er ikke de store ritualer eller besværgelser, blot hvad der er nødvendigt for sagens behandling. Denne nøgterne form passer meget bedre til en moderne dansk mentalitet, hvorimod en dommer, der af justitsministeren er kostumeret til at vække respekt, snarere vil gøre selve retsprocessen mere uforståelig for sagens parter, og i nogle tilfælde endda skræmme dem (af denne grund bruger man ikke en gang i England dommer-kostumer i sager hvor børn er involveret). Man kan næsten sige at kapper til dommere er værre end tørklæder, da man dog møder tørklæder i sin hverdag og er mere bekendt med dem, end med en mystisk dommer-udklædning.

Et helt andet argument mod kapper til dommere er at det vil invitere til en række oplagte vittigheder, som næppe vil højne respekten om dommerstanden. Her er et eksempel på hvad Monty Python i sin tid fik ud af engelske dommeres lattervækkende mundering:

Kommentarer

 1. parker pen
  1. Jun 2011 04:26
  1

  Da jeg første gang kommenterede jeg på den nye tilføjede Advisérmig feedback, afkrydsningsfelter, og nu hver kommentar er, at jeg fikden samme e-mail kommentarer 4 tid. Er du på nogen måde muligt at tage den service væk fra mig? Tak

 2. ray ban wayfarer solbriller
  1. Jun 2011 04:29
  2

  Din blog er så interessant ... fortsæt det gode arbejde! Også er din wordpress tema en gratis en? og i så fald .. Kan jeg få det? :) 

Hjernevasken er flyttet

Hjernevasken er flyttet til

hjernevasken.iblogger.org

Rasmus Kongshøj
Rasmus Kongshøj

Kalender

« May 2018 »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Søg i Hjernevasken


Tags

Arkiv