Smartlog v3 » Hjernevasken » Men de lovede jo...
Opret egen blog | Næste blog »

Hjernevasken

Skamløs propaganda til de små hjem

Men de lovede jo...

1. Apr 2008 22:46, Regicollis

Da det kommunistiske regime i Kina i sin tid tik tildelt de olympiske lege, var et af kriterierne at menneskerettighedssituationen i landet skulle forbedres. Helt præcis hvilke forbedringer, der skulle gennemføres, kan vi almindelige dødelige ikke få at vide, da aftalen mellem den Olympiske Komité og Beijings bystyre om menneskerettighedforbedringer er hemmelig, hvilket må siges at være en god start for gennemførelse af mere åbenhed og demokrati.

Nu viser det sig, i en ny rapport fra Amnesty International, at aftalen ikke har været det papir værd, den er skrevet på. Det kinesiske folk har ikke oplevet at de har fået flere menneskerettigheder, fordi den kommunistiske junta har fået foræret en propagandamulighed i form af OL. Tværtimod har afholdelsen af legene ført til at jerngrebet om befolkningen er blevet strammet. Diktaturet slår hårdere og oftere ned på protester, også de fredelige, for op til OL skal der være ro i Kina - intet fremmed TV-kamera må se en utilfreds kineser, der gør opmærksom på den undertrykkelse der findes i landet. Når verdens øjne retter sig mod den kinesike hovedstad skal de kun se gode ting, der på forhånd er godkendt af regimets tanke-politi.

Det var lige fra starten naivt at tro, at man kunne indføre menneskerettigheder i Kina, ved at indgå en aftale med en af verdenshistoriens mest bloddryppende organisationer: det kinesiske kommunistparti. Måske kunne det have hjulpet hvis aftalen indeholdt nogle klare, offentliggjorte mål, og sanktionerne for ikke til punkt og prikke at opnå disse mål var omgående aflysning af legene. Men en hemmelig aftale, hvor den eneste sanktion for misligholdelse er et skuldertræk fra IOC? Hvor naiv har man lov at være?

Selvfølgelig har alle vidst at kineserne aldrig har drømt om at tage løfterne om menneskerettighedsforbedringer alvorligt. Også i IOC, hvor der sidder adskillige snu garvede politikere, har man vidst at den kinesiske junta ville stramme grebet om befolkningen i anledning af OL, og ikke tillade den mindste protest i forbindelse med legene. Det har man imidlertid ikke villet tage alvorligt - andre hensyn end menneskerettigheder har vejet tungere i forbindelse med tildelingen af OL-værtskabet. Men man har fra IOC's side vist at det kunne give umådeligt dårlig PR at belønne det totalitære kommunistiske regime med et OL, så man har for syns skyld lavet en aftale om menneskerettigheder, vel vidende at den ville blive brudt.

Og nu er det jo beklageligvist for sent for IOC at gribe ind over for det kinesiske diktatur. Legene er allerede planlagt, TV-rettighederne er solgt or sportsudøvere og kronprinser har allerede gjort plads i kalenderen og bestilt biletter til Beijing. Og så kan man jo ikke så godt aflyse - så hellere undgå den udgift og i stedet samarbejde med formand Maos gamle parti.

Heller ikke herhjemme har man i regeringen den store lyst til at beskæftige sig med at det kinesiske styre begår systematiske overgreb og forbrydelser mod sin egen befolknig, eller at disse overgreb intensiveres i anledning af legene. Der er jo vigtigere ting at tænke på end at nogle kinesiske systemkritikere får sat elektroder på kønsdelene i regimets fængsler, for det første de store erhvervsinteresser, som danske virksomheder har i Kina, og som kunne komme i fare, hvis Anders Fogh Rasmussen eller Per Stig Møller turde vise sig som mænd og kæmpe for de frihedsrettigheder, som de taler så smukt om ved festlige lejligheder.

Dernæst er der også kongehusets interesser i sagen. Som bekendt går kronprins Frederik og keder sig på passiv forsørgelse, og trænger til noget at rive i. Han vil derfor gerne være medlem af IOC. Regeringen og Dansk Folkeparti bakker op om kronprinsens kandidatur, og man har endda ansat et hold politiske støttepædagoger, der skal afholde kronprinsen fra at sige noget alt for tåbeligt mens kameraerne kører. At man er nødt til at ansætte et hold politiske rådgivere punkterer, hvilket oppositionen også har gjort opmærksom på, den udbredte myte om at man "ikke skal blande sport og politik sammen" - det er simpelt hen umuligt ikke at gøre, når man for eksempel skal tage stilling til et brutalt diktaturs ønske om at få et OL.

Men man støtter altså fortsat kronprinsens kandidatur, og tager hans himmelråbende naive løfte om at ville holde sig fra de politiske sager for gode varer. Det vil trods alt se godt ud, give gode foto-muligheder og sikkert også være godt for dansk erhvervsliv. Så kan man ikke pludselig gå ind og underminere hans muligheder for at blive valgt til IOC ved noget så fjollet og hippie-agtigt som menneskerettighedskrænkelser på den anden side af kloden.

Regeringen har tilsyneladende - lidt overraskende for en borgerlig regering - valgt side til fordel for det kommunistiske regime i Kina. Det er således op til os almindelige borgere at vise at vi rent faktisk tror på frihed, demokrati og menneskerettigheder. Det kan vi gøre ved at boykotte legene, lade være med at rejse til Beijing og lade være med at se det i TV. Styret i Kina skal ikke have lov til at få et succesfuldt OL som en fjer i hatten.

Grafik: Lawrence Sinclair.

Kommentarer

 1. Mikkel
  2. Apr 2008 00:11
  1

  Så skal vi til det igen: Endnu en klagesang om hvor slemt Kina er. Undskyld, men det er altså det mest præcise, der er at sige om din post.

  Set i det lange, historiske perspektiv har Kina, fra Maos død og fremefter, hevet mange millioner af mennesker ud af absolut fattigdom.

  De skal jo nok finde deres egen vej til demokrati - ligesom Sydkorea og Taiwan har gjort det. Lad dem udvikle deres økonomi først, så skal demokratiet nok komme. Der eksperimenteres jo allerede med valg på landsbyplan.

  Hvad tror du der sker hvis der blev demokrati og frie, nationale valg i Kina i morgen?! "Dansk Folkeparti med A-våben" er nok et ganske godt gæt.

  De fleste almindelige kinesere vil desuden gerne have sig frabedt at udlandet "hjælper" dem med det. Nationalismen er ret udbredt på de kanter, skulle jeg hilse at sige:-)

 2. Amila Jasarevic
  2. Apr 2008 09:12
  2

  Rigtig godt indlæg! Hvad der undrer mig, som en der overhovedet ikke følger med i sport, er at protesterne først kommer nu, og ikke dengang IOC valgte Kina som vært. Eller måske lagde jeg bare ikke mærke til dem da? Det ville have givet mere mening end nu, hvor det, som du siger, er for sent..

 3. Kjeld Madsen
  2. Apr 2008 12:02
  3

  Den virkelige skandale er, at man overhovedet valgte det National Kommunistiske Kina til OL-vært. Det har jeg været imod helt fra begyndelsen.

  Men nu da skaden er sket, gælder det om at benytte den gunstige lejlighed til i både tide og utide at råbe op og insistere på, at opmærsomhedn rettes mod, hvad regimet skjuler bag den sandsynligvis flotte afvikling af legene og Beikings glimtende lysreklamer: Et omfattende "gulagsystem" hvor politiske -og samvittighedsfanger slaver sig til døde, svedefabrikker hvor arbejderne slaver for det rige vesten under forhold, som er en roman af Charles Dickens værdig, torturkamre, handel med friske organer fra henrettede mennesker, ludfattige inerne migrantarbejdere, som med regimes samtykke snydes for deres surt tjente løn...fortsæt selv, eksemplerne er legio.

  Lige nu er verdens opmærksomhed på grund af OL rettet mod Kina. Derfor gælder det om at holde gryden i kog.

  For det kan meget vel ende med at vise sig, at OL bliver dén historiske begivenhed, der gav det allerførste afgørende stød til Kinas endelige forvandling bort fra totalitarismen.

  Altså, at OL, når det kommer til stykket, vil vise sig at være en boomerang, der rammer de National Kommunistiske magthavere lige i nakken.

  Ps. Argumentet med, at det National Kommunistiske regime har '...hevet millioner af mennesker ud af absolut fattigdom', blev også i sin tid brugt til at legitimere A. Hitlers National Socialistiske ditto.

 4. Kjeld Madsen
  2. Apr 2008 14:22
  4

  Pps.
  Er det helt umuligt at oprette én eller anden funktion herinde på blokken, hvormed man er i stand til rette sine slå, sjuske -og stavefejl efter, at der er blevet klikket "Gem"?

  Nogengange går det lidt for hurtigt, og selvom jeg lige når at skimme mit "gylle" igennem inden det afsendes, har jeg som regel altid svært ved lige i farten at læse korrektur på sig selv.

  At taste, sjuske -og stavefejl kan gå ud over min forfængelighed, vil jeg bide i mig, men hvis de går ud over min troværdighed, vil jeg gerne kunne rette dem.

 5. Thomas Bolding Hansen
  13. Apr 2008 17:33
  5

  Håber da ikke du har mistet lysten til at skrive på din blog?

Hjernevasken er flyttet

Hjernevasken er flyttet til

hjernevasken.iblogger.org

Rasmus Kongshøj
Rasmus Kongshøj

Kalender

« May 2018 »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Søg i Hjernevasken


Tags

Arkiv