Smartlog v3 » Hjernevasken » Liberalisme på slap line
Opret egen blog | Næste blog »

Hjernevasken

Skamløs propaganda til de små hjem

Liberalisme på slap line

13. Aug 2008 12:17, Regicollis

Ny Alliance var et parti, der blev født uden et egentligt partiprogram, og nu tyder alt på at Khader og de muntre svende også kommer til at lukke et parti uden et partiprogram. Ny Alliance har besluttet at smide deres 132-siders partiprogram ud, og i stedet blot have "fire-fem principper". Disse principper er - ifølge partiets bedste svar på en ideologisk mastermind Anders Samuelsen - opgøret med religiøs fanatisme, integration i dybden, nødvendige velfærdsreformer, opgør med moralisme og tankeregulering og skattetrykket ned.

Det er dybt useriøst at et parti kun har et par uforpligtigende slagord såsom "nødvendige velfærdsreformer" som erklæret ideologisk grundlag. For hvad i alverden er "nødvendige velfærdsreformer"? Er det at sørge for tilstrækkelige midler og personale til velfærdssektoren og at afskaffe alt det unødvendige bureaukrati, som forhindrer skolelærere, socialrådgivere og social- og sundhedshjælpere i at passe deres arbejde, eller er det at skære ned, privatisere og lege privat marked med velfærdssektoren? Hvad der er nødvendigt kommer helt an på hvilke ideologiske briller man ser tingene med.

Selvom Ny Alliance kommer til at ligne et politisk cirkus mere og mere, er der dog også fordele for Ny Alliance i det nye program. Med så svævende og ukonkrete slagord som ideologisk grundlag, bliver det umuligt at hænge Ny Alliance op på noget som helst - nogensinde. De kan gøre hvad end de vil, og få det til at passe ned i deres fem slogans. Når tiden kommer hvor de bliver nødt til at støtte Dansk Folkepartis udlændingepolitik, for bare at få en lille smule indflydelse på noget som helst, kan de gå helhjertet ind for det, ved bare at sige "integration i dybden" og "opgør med religiøs fanatisme".

Det eneste nogenlunde håndgribelige i dette nye pixibogs-partiprogram er at Ny Alliance vil have skatten ned, men selv ikke dette punkt er særligt informativt. Hvilke skatter skal sænkes, hvor meget, hvor skal pengene komme fra og hvorfor skal skatten egentlig sænkes?

Det er påfaldende at det eneste punkt med bare en lille smule kød på er at skatten skal sænkes. Da Ny Alliance blev dannet var drivkraften bag deres indledende succes - udover personkulten omkring Naser Khader - at blokpolitikken skulle høre op, og man skulle begrænse Dansk Folkepartis indflydelse mest muligt. Det var ikke liberalistiske luftkasteller, der solgte biletter.

Imidlertid forholder det sig sådan at det er dem, der betaler for musikken, der bestemmer hvad der skal spilles. Således også med Ny Alliance. De kan takke Saxo Bank for at de ikke er gået konkurs endnu, og har da også takket banken ved at lade Saxo Bank-direktør Lars Sejer Christensen udforme alliancens skatte- og erhvervspolitik. Selvfølgelig i bedste liberalistiske ånd.

Det kommer ikke til at hjælpe det fjerneste på alliancens meningsmålinger at man nu forsøger at være liberalister. Liberalismen er nemlig ikke nogen særligt tillokkende ideologi uden for VU og Saxo Banks direktionsgang. Folk er glade for velfærdsstaten, og ønsker at bevare og forbedre den, snarere end at erstatte den med junglelovs-liberalisme.

Det var ikke kun fordi Ny Alliance var en flok politiske amatører uden det store talent at visionen om et nyt parti faldt til jorden. Ny Alliance startede faktisk med en bred opbakning - folk syntes godt om Naser Khader, mange var syge og trætte af VKO's blokpolitik og yderligtgående udlændingepolitik og savnede et nyt parti, der var borgerligt uden at være vanvittigt. Det lovede Ny Alliance, og de fik en kæmpe opbakning i meningsmålingerne.

Så kom katastrofen for alliancen - man forlangte at de skulle argumentere for deres politik, og det kom frem at de var en flok skabs-liberalister, der ville udsulte det offentlige endnu mere, ved at sætte skatten ned. Ny Alliance styrtdykkede i meningsmålingerne, fik et miserabelt resultat ved folketingsvalget, og hvis den sidste lange tids meningsmålinger passer, skal de fordoble deres stemmetal for overhovedet at komme over spærregrænsen.

Nu er de så kommet ud af skabet, og er åbenlyse liberalister. Det kommer ikke til at hjælpe stort.

Foto: Jacob Christensen.

Kommentarer

 1. wolf
  14. Aug 2008 07:48
  1

  Nåja, omvendt er det vel på sin plads, hvis Ny Alliance overvejer at overtage Venstres gamle partiprogram. Når nu Venstre er blevet neoliberal og i øvrigt retter sig efter Dansk Folkepartis program på væsentlige områder, er der alligevel ikke nogen, der bruger det.

 2. nike lunarglide+ 2
  30. May 2011 04:56
  2

  Personligt mener jeg, at man måske kunne vise din klasse om, hvordan man laver en fremragende blog. Det er vidunderligt! Det var ikke staten, alt, hvad der helt fik folk havde været en type. Du genkende hvordan du gør din hjemmeside over en tirade omkring en udfordring. Youve betød det var praktisk for borgerne at komme i kontakt. Nyttige i siden måske ikke mere, og flere personer indse Theyre varetagelse

 3. nike lunar elite test
  30. May 2011 05:02
  3

  Du er ikke den fælles blog forfatteren, mand. Du sikkert har noget vigtigt at tilføje til internettet. Sådan en vidunderlig blog. Jeg vil vende tilbage efter mere.

Hjernevasken er flyttet

Hjernevasken er flyttet til

hjernevasken.iblogger.org

Rasmus Kongshøj
Rasmus Kongshøj

Kalender

« May 2018 »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Søg i Hjernevasken


Tags

Arkiv