Smartlog v3 » Hjernevasken » Kan liberalistisk plageri redde økonomien?
Opret egen blog | Næste blog »

Hjernevasken

Skamløs propaganda til de små hjem

Kan liberalistisk plageri redde økonomien?

2. Jul 2008 09:10, Regicollis

Det går skidt for dansk økonomi for tiden, og vækstraten er nu negativ. Årsagen er blandt andet mangel på arbejdskraft, skyhøje oliepriser og faldende privatforbrug. Heldigvis har vi folk, der har løsninger på problemet. Det liberalistiske segment i Venstre vejrer morgenluft og foreslår at sænke topskatten, hvilket næppe kommer som en overraskelse for nogen. Det liberalistiske standard-svar på alle problemer, der har bare en marginal forbindelse til noget med penge, er at begynde at plage om at få sænket topskatten.

Men vil det så virke at give efter for liberalisterne og sænke topskatten? Vil vi kunne øge arbejdsudbudet og dermed redde økonomien ved at gøre de rige rigere? Argumentet er at folk skal få lyst til at arbejde mere, fordi de vil kunne beholde mere af lønnen selv. Det følger derfor at en sænkning af topskatten kun vil få betydning for hvor meget topskatteyderne arbejder, og ikke på hvor mange arbejdstimer der kan presses ud af folk, der kun betaler mellemskat. Men tilbage til det liberalistiske dogme om topskattelettelsernes velsignelser: På overfladen ser det ganske fornuftigt ud, men argumentet har som forudsætning at der går en masse topskatteydere rundt og driver den af.

Sådan er virkeligheden imidlertid ikke. Dem der betaler topskat er advokater, ingeniører og andre karriere-mennesker, der ikke har tid til meget andet end at arbejde. Det er altså blandt andet folk med arbejdsuger over 50 timer, der skal få lyst til at arbejde mere. I liberalisternes økonomiske modeller skal det nok hænge sammen, men rigtige mennesker har brug for andet indhold i livet end at arbejde, og det som karriere-personer oftest ønsker sig mere af er ikke penge, men tid. Tid til at være sammen med deres familier og venner, tid til at dyrke en hobby, tid til at læse et par gode bøger osv.

Det mest sandsynlige er at de folk som Venstre gerne vil begave med skattelettelser ikke laver noget om i deres liv - de nyder de ekstra penge, og sætter dem måske til side til når økonomien for alvor nærmer sig afgrunden, men arbejder i øvrigt lige så meget som før. Men nogen vil selvfølgelig ændre deres arbejdsindsats som følge af skattelettelserne. Nogen vil ofre endnu mere af deres begrænsede fritid for at kunne tjene flere penge, der kun vil have marginal betydning på hvor lykkelige de er. En anden gruppe af topskatteydere vil derimod tage skattelettelsen som en kærkommen mulighed for at kunne gå ned i tid, men stadig tjene det samme. Liberalisterne tror at den første gruppe vil være den største, men mon ikke den sidste gruppe vil være mindst lige så stor som gruppen af folk der vil arbejde mere?

Der er således ingen garanti for at topskattelettelser vil gøre andet end at dræne statskassen og øge uligheden. Men selvom den liberalistiske løsning synes for naiv til at virke ændrer det selvfølgelig ikke på at vi har økonomiske problemer, der skal løses.

Manglen på arbejdskraft kan til dels afhælpes ved at sørge for arbejdspladser til de tusindvis af syge mennesker, der i dag ikke magter et arbejde. Hvis der er øgede muligheder for skånejobs og deltidsstillinger vil flere end i dag kunne klare et arbejde og være produktive til gavn for dem selv såvel som for økonomien. Ligeledes er den nuværende udlændingepolitik en klods om benet på dansk økonomi. Hvis man mangler arbejdskraft er den indlysende løsning at søge den i lande med stor arbejdsløshed.

De høje oliepriser er nok den største trussel for økonomien. Vi kommer aldrig tilbage til de gode gamle dage, hvor olie kunne fås for en slik. Al den lettilgængelige olie er udvundet, og det økonomiske fremskridt i Kina og Indien har ført til et stærkt øget forbrug. Det eneste vi kan gøre er at sænke forbruget og finde alternativer. Det har regeringen imidlertid ikke gjort noget ved - den offentlige transport er blevet både dyrere og dårligere de sidste par år, og det er kun ganske få steder i landet, at en gennemsnitsfamilie kan klare sig uden en bil. Men Venstre vil hellere dele skattelettelser ud til vennerne end at gøre noget for for alvor at skære i olieforbruget og bilismen.

Kommentarer

 1. Hans Moleman
  2. Jul 2008 16:15
  1

  Endnu svidende korrekt analyse! Desværre sker der jo nok ikke de store kursændringer, så længe den siddende regering ser forskellen på rig og fattig som en dynamo for samfundet (også selvom det kun er Eva Kjær der næsten tør stå ved det). Det der gør det hele så forbandet fordækt, er at de jo ikke går ud og fortæller hvad deres politiske projekt i virkeligheden er, men påstår at de alle er socialdemokrater, og så lemper deres liberalistiske samfund ind ad bagdøren ved hver givne lejlighed.

 2. wolf
  2. Jul 2008 23:23
  2

  Folk med forholdsvis høj løn er oftest ansat på jobløn, hvor det ikke giver en krone ekstra, hvis de arbejder flere timer.

  Hvis topskatten fjernes, betyder det et lønstigning, ikke andet. Deres løn er stadig ikke bestemt af antallet af timer, de arbejder, og kan således ikke være med til at motivere dem til at arbejde hverken mere eller mindre.

  Jeg tror allerhøjst, at man vil kunne aflæse effekten af en fjernelse af topskatten i form af joblønnede, der forhandler flere fridage med deres arbejdsgivere. I hvert fald indtil de brugerbetalte services, som vi også nok skal få at se inden længe, viser sig at være så dyre, at disse højtlønnede folk er nødt til at arbejde så længe, at de ikke ser de børn, som de er nødt til at betale for i den tid, de ikke får dem at se.

 3. Flemming
  3. Jul 2008 13:27
  3

  Man kan jo også forstille sig at netop den gruppe, vil omsætte de flere penge i mere frihed. Dette er jo en mangelvare i netop de kredse hvor man betaler topskat. Det man måske burde se på var, om grænsen for hvornår man skal betale topskat ligger det rigtige sted.

 4. wolf
  3. Jul 2008 19:02
  4

  Flemming: Jeg har ganske stor tiltro til, at en stor del af os vil omsætte de flere penge til mere frihed. Og dermed møder der os nok ikke helt den økonomiske fremtid, som CEPOS spår.

 5. IL Kimpo
  4. Jul 2008 15:30
  5

  Der er ikke mangel på kvalificeret arbejdskraft. Det er blot en klagesang som skal få udbuddet op og lønnen ned, sådan at arbejdsgiverne ikke behøver løse tidens strukturproblemer. Men alle, selv venstrefløjsere, er faldet for indoktrineringen.

  Der mangler i den grad ægte modspil fra venstrefløjen i den offentlige debat. Carsten "Modspils" Agger, Rune Englebræk samt Satans lille ulv er på ingen måde venstrefløjen. De er blot hadske overfor danskhed, traditioner og kristendom, hvilket er en lidt anden sag. Selv Allan Mavepumpe ligger til langt højre for mig, når jeg tænker venstresnoede tanker.

 6. IL Kimpo
  4. Jul 2008 15:32
  6

  PS, Wolfs argument er såmænd udmærket her, det må dog indrømmes.

 7. wolf
  5. Jul 2008 11:03
  7

  Kimpo: Jeg er ikke hadsk over for "danskhed". Jeg er hadsk overfor reaktionære holdninger og de traditioner, der støtter op omkring dem, herunder religion. Det er ikke os alle, der sætter lighedstegn mellem reaktionære holdninger og "danskhed", bare fordi Dansk Folkeparti og co. gør med begrebet "danskhed", hvad nazisterne gjorde med soltegnet.

  Hvis det passede, at vi var "anti-danske", så kan jeg i øvrigt ikke se, hvorfor det skulle være relevant at forholde sig til. Vi er skeptiske overfor CEPOS' gætterier, fordi vi opfatter mennesker som drevet af meget andet end penge.

  Til gengæld er jeg enig i, at den nødvendige arbejdskraft er der. Hvis arbejdsgiverne virkelig har så svært ved at tiltrække sig de rigtige folk, kunne de jo tage en tudekiks og prøve at gøre sig selv lidt mere interessante, så arbejdstagerne er interesserede i at arbejde hos dem. Jeg rådgiver i arbejdsprocesforbedring, og der er for mig at se helt utrolig megen effektivitet at hente der, uden at man skal til at hyre flere folk. Men det kræver, at arbejdsgiverne tager sig sammen.

  I øvrigt hedder jeg faktisk Wolf; vi er nogen stykker, der ikke gemmer os bag pseudonymer som formummede skælme. Du behøver ikke kalde mig noget andet end det - folk opdager bare alt for nemt, at du begår ad hominem-angreb.

 8. Kjeld Madsen
  5. Jul 2008 17:30
  8

  Det hedder sig også, når man spørger folk fra CEPOS og liberalister som f.eks. Anders Samuelsen, at en fjernelse af topskatten vil reducere det sorte arbejde.

  Her kunne det lige så godt forholde sig helt omvendt, at en fjernelse af topskatten fører til, at der bliver endnu bedre råd til at få udført sort arbejde.

  Og især da, hvis man følger CEPOS tankegangen: at mennesker først og fremmest er en slags omvandrende kasseapparater, der kun motiveres ved udsigten til at kunne tjene flere penge.

 9. Dieter
  14. Aug 2008 09:09
  9

  Jeg kan ikke finde stedet, men husker at læse i Rasmus' indlæg den
  myte, at Danmark har det højeste skattetryk i verden. Det hører og læser
  man næsten hver dag, men det passer ikke. Det passer kun, hvis man
  definerer skat ret snævert. I Danmark betaler vi sygesikring og
  pensionssikring ud af vores skat. I et land som Tyskland betaler de disse
  ting særskildt, og ikke så lidt. Når man lægger deres tvungne "afgifter"
  sammen med skatten der, kommer man op til mere end vi betaler her.
  Og, den service de får der er ringere end her, medmindre man er
  velhavende.

  Det er det samme med korruption - Danmark er et af de mindst korrupte
  lande i verden, hurrah. Jeg har en mistanke om, at "korruption" igen er
  snævert defineret, nemlig penge i lommen. Det foregår her ikke, eller kun
  i ringe grad. Det der er endemisk her er vennetjeneste, som jeg anser som
  en form for korruption også - men den tæller ikke når de stiller deres
  ranglister op.

  "Having said that", og selvom jeg er enig med det meste Rasmus
  skriver, må jeg også sige, at man jo ser tingene fra hvor man står, og
  der er altid plads til forbedringer; MEN Danmark er et af de mest
  civiliserede lande at leve i, og selv DF og AFR har et loft på hvor langt de
  kan gå i deres bestræbelser for at gå i den forkerte retning.

 10. wolf
  15. Aug 2008 12:36
  10

  Dieter: Jeg kan synge med på sangen om skattetryk. Da jeg boede i USA, tjente jeg en glimrende løn, og levede under et lavt skattetryk. Men sjovt nok havde jeg færre penge mellem hænderne, end da jeg flyttede tilbage til Danmark, for mens jeg boede i USA, måtte jeg punge ikke så lidt ud i brugerbetaling i stedet.

Hjernevasken er flyttet

Hjernevasken er flyttet til

hjernevasken.iblogger.org

Rasmus Kongshøj
Rasmus Kongshøj

Kalender

« May 2018 »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Søg i Hjernevasken


Tags

Arkiv