Smartlog v3 » Hjernevasken » Hva' mæ kulturen?
Opret egen blog | Næste blog »

Hjernevasken

Skamløs propaganda til de små hjem

Hva' mæ kulturen?

26. Apr 2008 09:21, Regicollis

Det er velkendt, at den der betaler for musikken også bestemmer hvad der skal spilles. Således forholder det sig også på landets kunstmuseer, der har så lavt et budget til indkøb af kunst, at hovedparten af de nyindkøbte værker financieres af private fonde. Hvis man var liberalistisk sindet, kunne man måske glæde sig over dette friske samarbejde mellem den private og den offentlige sektor, hvor kunstmuseerne tvinges ud i en sund konkurrence om fondenes midler.

Er man derimod optaget af at landets museer skal tilbyde publikum et bredt og dækkende udvalg af kunst, kan man imidlertid blive nervøs over udviklingen. Der er nemlig ikke garanti for at de private donorer har rent kunstfaglige kriterier for hvilke indkøb de vælger at støtte. Man kunne for eksempel tænke sig at en virksomheds-fond, der er sat i verden for at skabe et positivt brand for virksomheden, ikke vil have den store interesse i at støtte indkøbet af et kontroversielt værk, eller et værk, der forholder sig kritisk til kapitalismen. Så hellere støtte indkøb af et guldalder-maleri, der ganske vidst er god og vigtig kunst, der hører til på landets museer, men som med al respekt ikke kan vække anstød hos nogen.

Den offentlige financierings sparsomhed er en naturlig følge af tidens politiske ønsker om skattestop og skattelettelser og besparelser i det offentlige. God kunst giver ikke en berigelse, som kan måles i kroner og ører, eller hvis kvalitet kan måles og vejes. Derfor er kunstmuseernes ve og vel ikke noget, der ligger regeringens teknokrater på sinde. Det er en skam, for adgang til ordentlig kunst giver os en åndelig berigelse, som gør livet lidt mere værd at leve.

Kommentarer

 1. Marie-Louise
  26. Apr 2008 20:31
  1

  Vil blot paapege, hvordan finanseringen af kunst i udlandet har foregaaet i aarevis.... Der har det private og offentlige fungeret fint sammen, men som i DK er de offentlige fonde i bekneb her i UK hvor jeg bor. J. E Sorensen burde vide at han skal skaffe sponsorer der vil det bedste for hans museum og ikke bare en helt tilfaeldig 'nodlanding' om du vil. Herovre sponsorer Barclays Donmar Warehouse med den helt rene grund at skaffe flere kunder, UBS sponsorer Monet udstilling paa Tate Britain - alt er timet og tilreetelagt ned til mindste detalje.
  Det gode ved Danmark er at staten stotter meget til de danske kunst organisationer (Euro 364 per aa, hvor i UK er det 26 og i USA 4), det daarlige er at Danskerne ikke har vanen til at donere penge til diverse organisationer.
  De dasnke kunstorganisationer burde have set dette komme for flere aar siden og burde havde lagt startegier til at forarbejde dette for flere aar siden.
  Jeg er glad for der er folk som dig som kan se at kunstens kvalitet ikke kan maales og vejes - i saer fordi hvis stotten svinder ind, saa vil innovation i alle kunstarter.

Hjernevasken er flyttet

Hjernevasken er flyttet til

hjernevasken.iblogger.org

Rasmus Kongshøj
Rasmus Kongshøj

Kalender

« May 2018 »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Søg i Hjernevasken


Tags

Arkiv