Smartlog v3 » Hjernevasken » Gud, konge og skattelettelser
Opret egen blog | Næste blog »

Hjernevasken

Skamløs propaganda til de små hjem

Gud, konge og skattelettelser

22. Apr 2008 15:10, Regicollis

De konservative kalder sig et folkeparti, men ethvert barn ved at det kun er den rigeste del af folket, som får glæde af konservativ politik. Sådan har det altid været, det er faktisk derfor vi har et konservativt parti: så de rige også har noget at stemme på. Det kommer derfor ikke som nogen overraskelse, når de konservatives finansordfører Lars Barfoed nu vil vil indføre brugerbetaling på alt fra læge- til biblioteksbesøg, for at kunne give endnu flere skattelettelser - det svarer lidt til når paven siger han tror på Gud.

Alligevel har Bendt Bendtsen, de konservatives karismatiske leder, følt sig nødsaget til at træde frem for al folket, og forsikre os om at brugerbetaling og nedskæringer skam ikke er "aktuel" konservativ politik. Ligeledes har selveste statsministeren følt sig nødsaget til at banke de konservatives drømme ombrugerbetaling i jorden. Fogh så helst at Barfoed og de andre konservative holdt deres kæft, og lod være med at fortælle så ærligt om konservativ politik. Man kan nemlig ikke vinde stemmer på at ville indføre brugerbetaling for at de borgerliges gavmilde venner på toppen af samfundspyramiden kan få skattelettelser.

Man må gå ud fra at afvisningerne af Barfoeds forslag kun er spilfægteri. Selvfølgelig så Bendt Bendtsen og Anders Fogh helst en minimalstat, hvor skattepenge ikke blev spildt på noget så fjollet som almindelige menneskers velfærd. Men da den danske folkesjæl i bund og grund er socialdemokratisk, skal disse ideologiske drømme ikke luftes i fuld offentlighed, men derimod langsomt sniges ind, uden at nogen opdager det.

Barfoeds forslag er da også tåbeligt. Der er tale om en omvendt Robin Hood, hvor almindelige mennesker skal af med penge for at de konservative kernevælgere på direktionsgangene kan få penge. Almindelige menneskers velfærd vil blive forringet at brugerbetaling. Folk vil holde sig fra at gå til lægen, og vil derfor først komme når det for alvor gør ondt, og måske er for sent. Brugerbetaling på bibliotekerne vil ligeledes være noget skidt. Indfører man det, kan man lige så godt lukke de offentlige biblioteker, for det vil være ganske få, der vil vælge at melde sig til - alt for få til at systemet vil kunne fungere så godt som i dag. Dermed vil vi miste en af de vigtigste aktører i folkeoplysningen, det vil forstærke den sociale arv, idet kun børn fra hjem med mange bøger vil få indblik i litteraturen, og endelig vil vi alle - uanset om vi betaler topskat eller ej - miste den fantastiske mulighed det er at kunne gå ind på et bibliotek og skaffe snart sagt hvilken som helst bog det skulle være.

Forslaget er tåbeligt, men det er - uanset hvad Fogh og Bendtsen ellers vil have os til at tro, en helt naturlig følge af de ideologier, som de to bekender sig til.

Imidlertid står de to regeringspartier ikke alene med deres ønsker om at almindelige mennesker skal have tegnebogen op af lommen for at betale for endnu flere skattelettelser. Som man kunne forvente er Ny Alliance også i denne sag klar på et liberalistisk eventyr. Også de Radikale, der er et borgerligt parti, er blevet lune på idéen om brugerbetaling på i hvert fald lægebesøg. De vil så bruge nogen af pengene på at gøre det lidt billigere at gå til tandlægen. Der er tale om endog meget små ambitioner for sundhedsvæsnet: der skal flyttes lidt rundt på udgifterne inden for systemet, så folk skal af med det samme i brugerbetaling som altid, men så har politikerne da i hvert fald gjort noget. Hvis man virkeligt havde villet noget med sundhedsvæsnet, begyndte man at gøre tandpleje, psykologhjælp og medicin lige så gratis som det indtil videre er at gå til læge. Sundhedsvæsnet er trods alt en oplagt velfærdsopgave.

Foto: Helle Moos.

Kommentarer

 1. Allan
  22. Apr 2008 17:00
  1

  En skaldet kok med briller og proppet til bristepunktet med klicher og "rigtige" meninger. Errgkk jeg tror jeg bliver dårlig..

  Har du nogensinde fået noget på den dumme ? Overhovedet ?

 2. Michael
  22. Apr 2008 17:40
  2

  Glimerende artikel -
  Det glæder mig, at der trods alt er nogen, som har en hjerne og gør brug af den.
  Brugerbetaling ved læge- og biblioteksbesøg - sikke et tåbeligt forslag. Nuvel, de konservative har vel altid haft en sparegris mellem ørerne. Barfoed har vel aldrig åbnet andre bøger end bankbøger.

  Til Allan-> Gør verden en tjeneste og træd ud foran den nærmeste tungtkørende lastvogn, din idiot. Har du nogenside fået noget på den kloge? Dumpap!

 3. Allan
  22. Apr 2008 17:53
  3

  Hey Mikker, ynkelige taber der ikke selv kan betale sine regninger med sender dem videre til os andre.

 4. Jesper
  23. Apr 2008 07:26
  4

  Sikker dog en tone - om et i øvrigt elendigt blogindlæg.

  Selvfølgelig skal man indføre brugerbetaling på disse almindelige lægebesøg. Og man skal da ikke stoppe her. Brugerbetaling generelt i sundhedssektoren er da klart at foretrække, ligesom bibliotekerne, tv etc.
  Og det er vel i bund og grund også det mest retfærdige, at de der gør en indsats ikke skal finansiere de uforsigtiges eller ufornuftiges livsstil. Så kan man naturligvis godt være lidt pragmatisk og indføre en form for socialhjælp til de ringest stillede, men den universelle velfærdsstat passificerer folk som aldrig før.
  Mht. at Barfoed og Fogh skulle være ude på et ideologisk ærinde, har jeg kun latter tilovers for. Fogh er ca. den største socialdemokrat siden Anker Jørgensen, jvf. at han ikke har lettet verdens højeste topskat, privatiseret mindre end Nyrup, indført rygelov osv. osv.
  Barfoed - og hele det konservative folkeparti i øvrigt - aner knap nok hvad deres ideologiske baggrund er, så de har i sagens natur svært ved at være på et ideologisk ærinde.

 5. wolf
  26. Apr 2008 10:57
  5

  Jesper: Hvis vi nu forestiller os, at der bliver indført brugerbetaling i vid omfang, så er det de bedst stillede, har de bedste muligheder for at benytte sig af diverse services. Tilsvarende har de dårligst stillede de dårligste muligheder for at benytte sig af diverse services, både hvad angår helbred og uddannelse.

  Vi ved i dag, at børn af dårligt stillede familier i særlig grad har svært ved at "komme videre"; de kan - ligesom vi andre - ikke forholde sig til andet end den virkelighed, de er "opdraget" til af kunne forstå og forholde sig til. Mens vi andre er opfostret til en virkelighed, der involverer uddannelse og fornuftig livsstil, så er virkeligheden en anden for disse mennesker.

  Det kan sammenlignes med, at voldsramte kvinder har en tendens til at finde en ny voldelig mand. Muligheden for at "tage sig sammen", der virker ganske oplagt og indlysende for os andre, er ikke mulig uden hjælp for disse dårligt stillede personer. Hvis de oven i købet skal betale for at skifte virkelighedsbillede og komme op på niveau med os andre, så er det da først helt umuligt for dem.

Hjernevasken er flyttet

Hjernevasken er flyttet til

hjernevasken.iblogger.org

Rasmus Kongshøj
Rasmus Kongshøj

Kalender

« May 2018 »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Søg i Hjernevasken


Tags

Arkiv