Smartlog v3 » Hjernevasken » Et slag i luften
Opret egen blog | Næste blog »

Hjernevasken

Skamløs propaganda til de små hjem

Et slag i luften

11. May 2008 15:57, Regicollis

 I den senste tid har vi set sager, hvor der ikke i tide er blevet grebet ind overfor udsatte børn. Heldigvis vil den orwelliansk titulerede velfærdsminister Karen Jespersen nu gøre noget ved problemet.

Vi har længe været for sløve til at tvangsfjerne børn, idet vi har lidt af den noget naive opfattelse at børn altid har det bedst hos de biologiske forældre. Karen Jespersen vil nu ændre loven, så den "klart skal vise, hvornår et barn ikke længere kan bo hjemme". Samtidig vil hun pålægge kommunerne "at tydeliggøre præcis, hvordan de vil gribe sager med udsatte børn an", og der skal indgås kontrakter med deinstitutioner, der arbejder med udsatte børn, og der skal være konsekvenser for ikke at overholde aftalen. Endelig vil ministeren have "dyder som pligt, ansvar og hensyn tilbage i centrum". Kort sagt: endnu mere new public management, endnu mere datailstyring og endnu mere borgerlig krævemantalitet, hvor man tror man løser problemer ved at stille sig op og forlange at andre skal vise ansvar.

Karen Jespersen kunne imidlertid have skabt langt bedre forhold for udsatte børn ved at spare sig de værdipolitiske krumspring, og i stedet gennemføre én enkelt lovændring og lidt tiltrængt regelsanering.

For det første skal der slækkes på kontrol-manien og dokumentations-hysteriet overfor de sagsbehandlere, der behandler børnesagerne. Der er i dag mangel på socialrådgivere, og de der er er overbebyrdet med en masse nytteløst papirnusseri - at ville løse problemer på anbringelsesområdet ved at pålægge kommunerne at nedskrive endnu flere retningslinier er direkte kontraproduktivt. I en tid hvor der også i det offentlige er mangel på arbejdskraft, ser de fleste borgere hellere at de offentligt ansatte bruger deres tid på det, de er ansat til - i dette tilfælde at behandle børnesager - i stedet for at fylde endnu flere ringbind med endnu mere papir, som ingen læser.

Derudover er der brug for en lovændring i forhold til financieringen. En anbringelse kan være en bekostelig affære, særligt hvis der er brug for at barnet kommer på institution. Lige siden Christian IV's tid har riget fattedes penge, og VKO-blokkens skattestop har ikke just forbedret kommunernes økonomi, så uden at beskyldne nogen for at tage usaglige hensyn, kan man alligevel godt mistænke kommunerne for at vægte budgetansvarligheden højere end børnenes tarv.

Vi kan imidlertid ikke tillade os at svigte børn, fordi skattestoppet lægger pres på den kommunale økonomi. Der skal ikke være nogen mistanke om at andet end barnets tarv afgør de sociale myndigheders reaktion i disse sager. Derfor skal financieringen af anbringelser fjernes fra kommunerne og lægges over i Velfærdsministeriet, således at de kommunale sagsbehandlere kun skal bekymre sig om hvad der er bedst for barnet, og ikke hvad der er bedst for en slunken kommune-kasse.

At fjerne papinusseri, så sagsbehandlerne får tid til at passe deres arbejde og at ændre financieringsmodellen ville rent faktisk forbedre situationen for de udsatte børn. Karen Jespersens forslag om mere bureaukrati og lidt uforpligtigende snik-snak om "pligt og ansvar" vil ikke gøre at et eneste barn får det bedre.

Foto: Velfærdsministeriet

Hjernevasken er flyttet

Hjernevasken er flyttet til

hjernevasken.iblogger.org

Rasmus Kongshøj
Rasmus Kongshøj

Kalender

« May 2018 »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Søg i Hjernevasken


Tags

Arkiv