Smartlog v3 » Hjernevasken » Er Socialdemokratiet ved at blive rødt igen?
Opret egen blog | Næste blog »

Hjernevasken

Skamløs propaganda til de små hjem

Er Socialdemokratiet ved at blive rødt igen?

30. Mar 2008 23:01, Regicollis

Som et modsvar på års socialdemkratisk idenditetskrise, har partiets næstformand Mette Frederiksen fremlagt ti teser til en socialdemokratisk samfundsudvikling. Teserne er blevet godt modtaget af den øvrige opposition, og har opbakning i Socialdemokratiets ungdomsorganisation.

Teserne udgør et modsvar til markedsgørelsen af velfærdssamfundet. Mette Frederiksen har den gode pointe, at vi som borgere også skal være opmærksomme på vores pligter overfor samfundet. Disse pligter er ikke kun pligten til at overholde landets love og betale skat, men også pligten til at engagere sig i samfundet. Der er tale om et opgør med den forbruger-mentalitet, som VCO-blokken har stået for i årevis. En forbruger har ingen pligter og ingen ansvarsfølelse, hvis noget ikke fungerer går han over på den anden side af gaden. Borgeren føler derimod et medejerskab til det offentlige, og engagerer sig i samfundsdebatten, hvis der er noget i vejen.

Forbruger-mentaliteten er ødelæggende for fællesskabet og sammenholdet i et samfund. Hvis alt skal reduceres til forbruger-relationer vil enhver - i bedste liberaistiske ånd - hytte sit eget skind, og give fanden i dem, der ikke har råd til at gå over på den anden side af gaden, eller som ikke har ressourcer til selv at råbe op. Et samfund hvor vi føler et medansvar for hinanden, giver derimod et bedre liv til flere mennesker og et mere civiliseret samfund.

Det er forfriskende at høre en socialdemokratisk kapitalismekritik fra en socialdemokrat. Endelig tør det gamle arbejderparti sige noget, der ikke er Venstre +/- 10 %. Men det er naturligvis ikke gjort med disse ti teser. For at Socialdemokratiet skal formå at veksle dem til vælgerfremgang, kræver det at partiledelsen tager dem til sig, og at de formulerer konkrete politiske forslag ud fra tankgangen bag teserne.

Foto: Pierrick Blons.

Kommentarer

 1. Raapil
  31. Mar 2008 18:58
  1

  Rasmus, jeg tror måske, at du lægger din egen virkelighed ned over andre menneskers:

  "En forbruger har ingen pligter og ingen ansvarsfølelse, hvis noget ikke fungerer går han over på den anden side af gaden. Borgeren føler derimod et medejerskab til det offentlige, og engagerer sig i samfundsdebatten, hvis der er noget i vejen."

  Hvorfor skulle 'en forbruger' ikke have nogen ansvarsfølelse eller føle nogen pligter? Hvad med den pligt, vedkommende føler f.eks. for sin familie eller overfor sit arbejde? Over for sin nærmeste omgangskreds?

  Er det kun fint nok, når vedkommende er i stand til at 'engagere sig i samfundsdebatten' (altså når vedkommende har samme sociale og uddannelsesmæssige baggrund som dig)?

  Man skal vel også helst være enig med dig i, hvad det er, der er 'i vejen' for at kunne stige i graderne fra simpel forbruger til oplyst borger?

 2. Rasmus Kongshøj
  31. Mar 2008 20:08
  2

  Der er ingen fornemmelse af fælles ansvar i en forbrugerrelation. Her er der kun en kræve- og zapper-mentalitet.

  Selvom man indgår i en forbrugerrelation betyder det ikke at man opfører sig som forbruger i alle livets forhold. At man opfører sig som forbruger overfor det offentlige, behøver ikke at betyde at man opfører sig som forbruger i privatlivet.

  Man vi får et problem, hvis folk kun kan føle ansvar overfor deres nærmeste bekendte. Vi skal også kunne føle os ansvarlige for hinanden på et mere abstrakt, alment plan, hvis vi vil bevare sammenholdet og velfærden. Hvis vi kun kærer os for vore nærmeste, bliver der ingen ressourcer til overs til dem, der ikke har nogle ressourcestærke venner eller familiemedlemmer, og vi får et koldt, opsplittet samfund.

  Vi har brug for mere medborgerskab, hvor folk aktivt engagerer sig i samfundsdebatten. Det er slet ikke så svært og krævende, som nogen fremstiller det. Det kan være noget så simpelt som at protestere over at kommunen vil lukke det lokale bibliotek. Det kræver altså ikke nogen længere uddannelse at gøre.

  Og de fleste har da også de ressourcer, der skal til for at formulere en holdning og give den til kende. Bare tænk på den storm af læserbreve, som noget så uvæsentligt som TV-programmet X-factor kunne afstedkomme. Tænk, hvis folk bare brugte halvdelen af den energi, som er blevet investeret i at mene at det er for dårligt at den ene eller anden person er røget ud af et program, på at protestere over de virkelige forringelser af velfærden, som vi har set i de seneste år.

  Selvfølgelig kræver det noget at deltage i debatten. Det kræver som minimun at man sætter sig ned en halv times tid og skriver et læserbrev, blogindlæg eller lignende. Man kan ikke være aktiv borger samtidig med at man sidder i sofaen og æder popcorn. Det er på ingen måde en urimelig fordring at opstille - man kan ikke have noget folkestyre, hvis ikke folket tager del i det.

 3. Thomas Bolding Hansen
  31. Mar 2008 20:43
  3

  Den politiske forbruger både eksisterer og har magt. Men de færreste vælger deres køb politisk.

  Og ved gud når det kommer til dyre varer, som skal laves i Kina for at være billige, så ryger den sidste rest politiske forbruger nok hos de fleste.

  Men i sælges der masser af thisemælk, fremfor den billigere arla mælk. At det så er et isoleret fænomen, det er en anden sag.

  Men Havelaar produkter sælges der tilgengæld godt af generelt.

 4. Thomas Bolding Hansen
  31. Mar 2008 20:48
  4

  I øvrigt er socialdemokratiet næppe på vej til at blive rødt igen:

  http://logisksnit.blogspot.com/2008/03/liberalisme-light-del-2.html

 5. Kjeld Madsen
  1. Apr 2008 11:53
  5

  En moderne kapitalismekritik befriet fra marxistiske floskler og dogmer er i lyset af klodens almene tilstand en yderst påkrævet nødvendighed.

  Peak oil, fødevarekrise, klimaændringernes negative konsekvenser i form af tørke, oversvømmelser, sult og oprør, den almindelige udpining af naturressourcer i profittens og overforbrugets hellige navn gør udformingen af en sådan kritik, som kan omsættes til praktisk politik, til venstrefløjens eneste eksistensberetigelse.

  Og jeg mener en virkelig omfattende kultur -og civilisationskritk, som i sidste ende vil komme til at omfatte moral, etik og det rent eksistenstielle.

  Foreløbig kan jeg kun få øje på islamisterne som udøvere af en klart formuleret krtik af kapitalismen med tilhørende løsninger på probemerne; men deres løsninger bliver aldrig mine.

Hjernevasken er flyttet

Hjernevasken er flyttet til

hjernevasken.iblogger.org

Rasmus Kongshøj
Rasmus Kongshøj

Kalender

« May 2018 »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Søg i Hjernevasken


Tags

Arkiv