Smartlog v3 » Hjernevasken » De syv slørs dans
Opret egen blog | Næste blog »

Hjernevasken

Skamløs propaganda til de små hjem

De syv slørs dans

14. May 2008 15:44, Regicollis

 Vi har nok af alvorlige problemer at se til: den internationale finanskrise, fødevarekrisen og klimakrisen.Store væsentlige og komplekse problemstillinger, der berører alle verdensborgeres hverdag direkte, og hvis løsning kræver politisk vilje og lederskab.

Men i lille Danmark har vi noget vigtigere at tale om: Tørklæder, og hvad vi skal stille op i det hypotetiske tilfælde at en muslimsk kvinde med tørklæde, søger ansættelse som dommer. Det virker som om diskussionen kan blive ved i al evighed - det er ganske enkelt for god en sag for Dansk Folkeparti at skræmme vælgerne med.

Diverse tørklæde-sager har kørt stort set uafbrudt i årevis. Sagen om dommer-tørklæderne begyndte, da Domstolsstyrelsen lavede et meget pragmatisk regulativ for dommeres påklædning, der gik ud på at dommere kunne bære tørklæde, så længe man kunne se ansigtet, og påklædningen i øvrigt var sømmelig.

Det var naturligvis en rød klud for Dansk Folkeparti, der indrykkede en infam annonce om hvordan et fravær af tørklædeforbud i domstolene er den direkte vej til burkaer og sharia-lovgivning. Det lykkedes dog regeringen at lægge låg på sagen ved at iværksætte en undersøgelse af hvordan man i andre lande har løst dette ikke-problem.

Men nu har kirke- og integrationsminister Birthe Rønn Hornbech brudt freden. I en meget nuanceret kronik i Politiken gør hun sig til talsmand for at politikerne ikke skal blande sig i hvad folk har på hovedet. Det må være op til den i øvrigt uafhængige dommerstand selv at afgøre. Som man kunne forvente er Dansk Folkeparti blevet fornærmede over at en minister tillader sig at mene noget andet end dem, og har forlangt at statsministeren retleder hende. Også Naser Khader, der vel nok drømmer sig tilbage til dengang under Muhammed-krisen, hvor han blev hele Danmarks darling på både at være muslim og imod de islamistiske fascister, er sur over at Birthe Rønn Hornbech blander sig i sagen. Paradoksalt nok kommer den eneste politiske støtte til Hornbechs forsvar af den personlige frihed fra Enhedslistens Asmaa Abdolm Hamid.

Statsministeren, der er klog nok til ikke at stikke hånden i dén hvepserede, afviser at kronikken skal få konsekvenser for Birthe Rønn Hornbech. Han har dog haft en kammeratlig samtale med Birthe Rønn Hornbech, og er tydeligvis træt af at hun ikke har gjort som forventet, og holdt kæft om sagen indtil undersøgelsen af hvad man gør i andre lande foreligger. Han gør meget ud af at forklare at der kun er tale om ministerens personlige holdning. Regeringen må for alt i verden ikke mene noget om tørklæder.

At Birthe Rønn Hornbech forsvarer det liberale udgangspunkt kommer som en overraskelse for Venstre, selvom man vel burde kunne forvente et vist frisind fra et medlem af "Danmarks liberale parti". Desværre er Birthe Rønn Hornbechs kronik selvmodsigende. På den ene side slår hun til lyd for at man ikke skal blande religion og politik sammen - på den anden side gør hun netop det, idet hun argumenterer for adskillelsen mellem religion og politik ud fra et lutheransk, kristens argument. De filosofiske autoriteter, hun henviser til, er ikke de klassiske frihedstænkere, og argumentet for ikke at blande sig i hvad folk har på hovedet er ikke oplysningstidens meget anti-religiøse idé om den personlige frihed, der dannede grundlaget for det liberale demokrati, men derimod Luther og Grundtvig, og en lang prædiken om hvad Bibelens sande natur er.

Igen ser vi, hvorledes religion og politik er fedtet ind i hinanden her i landet. Tørklædesagen burde ikke afhænge af hvordan nogen fortolker hhv. islam og lutheranismen. Problemet med dette er nemlig, at argumentationer ud fra hvad LUther kunne tænkes at mene om sagen, kun har kraft overfor dem, der ligsom Birthe Rønn Hornbech, behandler Luther med samme ærefrygt som andre behandler deres profet. Tørklædesagen bør afgøres af noget der er fælles for danske borgere, uanset hvilket sekt de måtte være medlem af: nemlig ideen om den personlige frihed.

Til Hornbechs forsvar skal det dog siges at hun også har saglige argumenter, der er adskilt fra teologiens åndelige mørke. Et meget pragmatisk argument, som man vel kun kan være helt enig i, er at dommere i al almindelighed bliver kigget i kortene af andre dommere, jurister og medier, og nok skal få det at vide, hvis de kommer til at afsige en forkert dom. Enhver, der har haft bare lidt berøring med retsvidenskaben vil vide at kritik af domme er en udbredt aktivitet blandt jurister. Hvis en kvindelig dommer med muslimsk hovedtørklæde, således skulle få lyst til at afsige "islamistiske" domme, vil de hurtigt blive omgjort.

Tørklæde-sagen har skræmt store dele af befolkningen, der er hoppet på Dansk Folkepartis propaganda, og tror at et muslimsk hovedtørklæde vil føre til alverdens ulykker. Man må dog besinde sig på at det vigtige i en sag som denne ikke er hvad dommeren har uden på hovedet, men hvad dommeren har inden i hovedet. Når man har gennemgået den lange uddannelses- og optagelsesproces det kræver at blive dommer, er der dog næppe nogen risiko for at man skulle være tilbøjelig til at sætte islamisk lovgivning over gældende ret. Og skulle en dommer så endelig gøre det, vil dommen hurtigt blive omstødt ved en højere domstol. Frygten er således ubegrundet.

Derudover kommer at Dansk Folkepartis opfattelse af tørklædet er ret ensidig. Ifølge Partiets officielle dogmatik er et tørklæde et ubetinget symbol på at personen under det er islamist, hader demokratiet, og gerne så sharia-lovgivningen indført i dens mest barbariske form. Sådan forholder det sig ikke - nogen kan selvfølgelig vælge at gå med tørklæde fordi de har sådanne synspunkter. Det er usandsynligt at de vil være i stand til at klare et jura-studie. Andre igen bærer tørklæde som et ydre udtryk på en religion, der i øvrigt kun er rettet indad, mod den praktiserendes eget selv. Endnu flere muslimske kvinder bærer ganske enkelt tørklæde af kulturelle årsager - på samme måde som vestlige kvinder dækker deres bryster.

Som ikke-muslim kan man kun betragte islam som et formørket og grinagtigt tanke-system, og hovedtørklædet (der for øvrigt er ældre end islam) har bund i en patriarkalsk og kvindeundertrykkende kultur. Ingen tvivl om det. Det kunne være fedt, hvis muslimske kvinder ville følge deres vestlige medsøstres eksempel fra 70'erne, og brænde tørklæder af i gaderne, og vende sig bort fra profeten Muhammeds parodi på kristendommen. Ingen tvivl om det.

Men det er noget, der skal komme fra de muslimske kvinder selv - man kan ikke tvinge folk til at være frie, og man kan ikke tvinge folk til at opgive et tankesystem - i hvert fald ikke på den måde, Dansk Folkeparti gerne så det. Endelig har vi idealerne om den personlige frihed, hvor det er os selv og kun os selv, der bestemmer over vores egen krop. Derfor bør vi ikke fra statsmagtens side gå ind og bestemme hvilket tøj folk har på - det ender hurtigt i nogle betænkeligt totalitære ønsker om at ensrette og uniformere befolkningen, i udseende såvel som i tankemåde.

Derfor bør den personlige frihed vægte meget tungt i en sag som denne. Domstolsstyrelsens oprindelige direktiv var meget fornuftigt, og det bør ikke ændre ved et lovindgreb.

Foto: Steve Evans.


Kommentarer

 1. Kjeld Madsen
  16. May 2008 12:42
  1

  Ærlig talt, er hun ikke temmelig opreklameret, hende der Rønn Hornbech? Plejer hun ikke at springe op som en løve og falde ned som et lam (eller en slatten klud)? Og mon ikke hun falder til patten og fortsætter sit ministerembede?

  DF rules. Uhyggeligt.

  Hvad stopper dette vanvittige fanatiske nationalistiske, lutherrisktiske og antimuslimske partis drift mod selvopfyldelsen af deres egen forrykte profeti om borgerkrig.

  På march mod religionskrig med Søren Krarup og Pia Kærsgaard i spidsen under korstogenes blodbestængte faner. Hjælp!

 2. Replica Christian Louboutin Shoes
  24. Dec 2010 02:17
  2

  *Vores forhold til luften som forholdet mellem fisk og vand.

Hjernevasken er flyttet

Hjernevasken er flyttet til

hjernevasken.iblogger.org

Rasmus Kongshøj
Rasmus Kongshøj

Kalender

« May 2018 »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Søg i Hjernevasken


Tags

Arkiv